Tarihsel Gelişim

Adli Bilimlerin Enstitü şeklinde yapılanmasına dair temel proje ve programlar ilk kez 1991 yılında dönemin Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Salaçin tarafından ileri yıllar öngörülerek Devlet Planlama Teşkilatından alınan alt yapı projesi ile hazırlanmıştır. Bu bağlamda öncelikle Ç.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü içerisinde Yüksek Lisans ve Doktora programları açılmıştır. 1994 yılında ise Ç.Ü. Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Adli Tıp Anabilim Dalı Türkiye’nin ilk Adli Bilimler Kongresini düzenleyerek ülke bilim insanlarının ilk kez bu alanla tanışmalarını sağlamıştır. Bu tarihten günümüze dek Adli Bilimler alanında pek çok disiplinden bilim uzmanlarının ve doktorlarının yetişmelerine olanak verilmiştir. 27 yıllık bir düşün ve eylem emeğinin ürünü olarak, Ç.Ü. Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü 06.04.2017 tarih ve 30030 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2017/9978 sayılı Bakanlar kurulu kararı ile kurulmuştur. Kurucu müdür o dönemin Ç.Ü. Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Mete Korkut Gülmen’dir.

Kuruluş yılında Enstitü bünyesinde Adli Bilimler Anabilim Dalı ve Bağımlılık Anabilim Dalı olmak üzere iki anabilim dalı da kurulmuş olup, bu anabilim dallarında aynı yıl (2017-2018 eğitim öğretim yılı) güz dönemi eğitim-öğretime başlanmıştır.

Enstitümüz Anabilim Dallarında farklı disiplinlerden mezun olan öğrencilere, mezun oldukları alanlarla uyumlu olacak şekilde ilgili alanların öğretim üyeleri ile dersler verilmektedir. İş birliği içerisinde olunan alanlar içinde tıp, psikiyatri, hukuk, psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik, fizik, kimya, biyoloji, farmakoloji, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik ve mühendislik olmak üzere birçok bilim dalı sıralanabilir. Adli Bilimler Anabilim Dalı 6’sı Adli Bilimler doktora, 11’i Adli Bilimler yüksek lisans olmak üzere toplam 17 öğrenci ile, Bağımlılık Anabilim Dalı 5 Bağımlılık yüksek lisans öğrencisi ile ilk kez 2017-2018 Güz Döneminde eğitim-öğretime başlamıştır.